Utama > majalah pc > Windows VISTA perlu tempoh bertenang!

Windows VISTA perlu tempoh bertenang!

Sudah beberapa bulan masa berlalu. Windows Vista sudah pun memasuki pasaran negara ini secara rasmi. Dalam ‘tempoh pengenalan’ ini masih terdengar beberapa komen positif dan sebaliknya daripada pengguna atau penguji terawalnya. Biasalah, Windows XP juga pernah mengalami keadaan sama suatu ketika dahulu.

Perkembangan seperti ini memang dijangkakan lebih awal lagi dan sepatutnya diterima secara lebih positif. Tempoh pengenalan ini juga boleh dianggap sebagai masa penyesuaian. Maksudnya penyesuaian pengguna dengan penampilan sistem operasi (OS) baru ini begitu juga keserasian perisian yang beroperasi di atasnya.

Sekali pandang, pasti ramai pengguna yang tertarik dengan keunikan grafiknya. Begitu menyerlah, bersinar di sana sini dan pastinya berbeza dengan Windows XP. Namun, pengguna tidak harus terpukau dengan apa yang dilihat sahaja. Sebabnya, mereka juga perlu memikirkan beberapa aspek lain yang dianggap penting.

Menurut seorang pengguna amatur yang mencubanya baru-baru ini, dia ‘terasa sedikit pening’. Katanya OS baru ini menampilkan perbezaan – dari segi susun atur butang atau menu fungsinya. Tidak seperti XP yang sudah dikuasainya selama beberapa tahun. Begitu pun penguasaannya terhadap XP juga belum 100 peratus.

Bagi pengguna profesional lain pula pandangannya. Ada yang melihat dari sudut lain khususnya aspek atau faktor keserasian perisian penting yang bakal beroperasi di atas Vista. Biasanya, pembuat perisian seboleh-bolehnya cuba menjadikan perisiannya ‘cukup serasi’. Tetapi, tahap keserasian ini boleh dipertikaikan.

Ini satu situasi biasa. Produk baru (lebih-lebih lagi yang sama-sama baru) pastinya memerlukan masa untuk diserasikan dengan baik. Dengan kata lain perisian yang didakwa sebagai serasi Vista patut boleh berfungsi atau beroperasi tanpa gangguan. Paling tidak gangguan dan ralat yang muncul pada tahap paling minimum.

Jika situasi sebaliknya pengguna perlu bersedia dengan tindakan selanjutnya. Bersedia untuk menangani apa juga gangguan atau ralat yang bakal dihadapi. Jika bukan dalam bentuk ralat, gangguan mungkin berbentuk prestasi sistem yang tidak seperti diharapkan – contohnya apabila beberapa perisian penting telah dipasang.

Bagi yang tidak sabar, mungkin merasa sedikit terganggu. Lalu mungkin ada yang menangguhkan langkah peralihan dari XP ke Vista. Bagi yang sudah memasang atau membeli Vista, tidak mustahil akan kembali semula mengguna XP. Ini bukan tindakan tidak bijak kerana mereka mungkin ada alasan yang tersendiri.

Contohnya sebuah perniagaan yang menjalankan pelbagai misi penting pastinya tidak mahu operasi mereka terganggu. Sedangkan mereka mengharapkan operasi yang berjalan lancar. Bagi pengguna biasa contohnya di rumah tentu tidak menjadi masalah. Malah, ada yang sentiasa teruja untuk menjadi peneroka terawal..:)

AMARAN! Apa pun, artikel ini tidak semestinya mencerminkan pendapat semua pengguna yang sudah mencuba Vista.

Nota: bagi mengelak PC dicemari perosak internet, anda boleh mencuba antivirus percuma dan mudah alih ini untuk membuat imbasan serta merta. Pada masa sama, tingkatkan pengetahuan anda mengenai antivirus dan gajet menerusi Majalah PC di pasaran atau melanggan info percuma di sini.

Bertindaklah SEKARANG…:)

Muat turun antivirus PERCUMA!

Advertisements
Kategori:majalah pc
  1. Tiada komen.
  1. No trackbacks yet.

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: