Utama > majalah pc > BLOG jadi lebih menarik jika dihiasi IMEJ

BLOG jadi lebih menarik jika dihiasi IMEJ

Sebelum membina laman blog, biasanya pemilik akan memikirkan genre atau kategori yang ingin disertai. Kalau mengikut sebuah artikel dalam Majalah PC edisi 2007, antara kategori yang popular setakat ini ialah politik, teknologi, pelancongan, dan banyak lagi. Setiap kategori biasanya mempunyai pengaruh tersendiri.

Ambil contoh, blog kategori politik. Jika anda pernah mengunjungi blog kategori ini, setiap pos (post) yang diterbitkan selalunya berupa teks (artikel/cerita) yang mungkin panjang berjela. Berlainan pula dengan blog teknologi, pelancongan, atau makanan yang kurang menyerlah jika tidak disertai gambar-gambar menarik.

Edisi Julai 2007 kini di pasaran!

Betul, memang ada blog politik yang disertakan gambar. Bahkan, ada kandungan blog politik yang disertai foto-foto kontroversi dan terlampau. Antara motifnya, untuk meningkatkan lawatan ke laman blog tersebut. Trafik yang tinggi juga penting untuk laman blog yang disertakan dengan iklan yang menjana pendapatan.

Apa pun, usaha untuk menyelitkan foto, gambar, atau imej tidak lagi sukar seperti di peringkat awal laman blog meraih populariti. Kalau dulu, anda terpaksa menempatkan imej di lokasi berbeza dengan lokasi untuk menempatkan laman blog. Kemudian, imej itu dihubungkan (link) ke laman blog anda untuk ditayangkan.

Biarpun cara lama ini masih boleh digunakan, ada cara yang lebih senang untuk menyertakan gambar. Jika anda menggunakan khidmat pembina blog terkini seperti WordPress.com, Blogger.com, atau Multiply.com, anda boleh memuat naik (upload) gambar yang ada dalam PC terus ke laman blog untuk dipaparkan segera.

Cara ini bukan sahaja lebih mudah, malah lebih menjimatkan masa dan anda tidak perlu bimbang foto-foto yang dimuatkan itu hilang. Semua ini dipermudahkan apabila kebanyakan khidmat membina blog masakini menyokong teknologi Web 2.0. Terpulang kepada anda untuk memilih gambar/imej yang dirasakan sesuai.

Jom Kunjungi MISTI Johor 2007!

Kebanyakan artikel dalam Majalah PC edisi Julai 2007 ini, berkisar mengenai aktiviti membina laman blog dan aplikasi yang berkaitan. Dapatkan edisi ini di pasaran sementara stok masih ada. CETAKAN TERHAD! Jika berminat, anda juga boleh melanggan maklumat dari laman web ini melalui aplikasi PERCUMA ini..:)

Advertisements
Kategori:majalah pc
  1. Februari 8, 2008 at 9:48 am

    hmm…betul gak…
    kat nak cari gambar yg cantik2 ??

  1. No trackbacks yet.

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: