Utama > majalah pc > Pastikan laptop kesayangan anda selamat!

Pastikan laptop kesayangan anda selamat!

Nampaknya, trend menggunakan notebook semakin ketara. Rata-rata pengguna hari ini memang berminat menggunakannya (notebook), kerana ia bukan lagi barangan mewah. Ia bukan sahaja untuk golongan bekerja malah penuntut di IPTA/IPTS pun sudah mampu memilikinya, untuk memenuhi keperluan masing-masing.

Notebook atau laptop ini kian diminati kerana beberapa faktor. Antaranya reka bentuk fizikalnya jauh lebih kecil, ringan, dan mudah dibawa ke mana-mana. Selain itu prestasi/keupayaannya hampir setara dengan PC biasa. Boleh melakukan banyak tugas dan harganya berpatutan, sesuai dengan spesifikasi yang ditawarkan.

MPC edisi Oktober 2007 kini di pasaran!

Wujudnya kemudahan terkini (seperti akses internet tanpa wayar seperti WiFi dan 3.5G) juga menyumbang kepada populariti notebook. Jika diperhatikan di sekeliling, kita boleh melihat pengguna notebook bersantai di premis yang ada capaian internet wayarles, misalnya di restoran atau pusat rehat dan rawat di lebuh raya.

Bagaimanapun, dalam keasyikan pengguna menggunakan alat ini, aspek keselamatan jangan diabaikan. Ini meliputi keselamatan notebook itu sendiri dan fail berharga yang tersimpan di dalamnya. Biarpun notebook tersebut hanya berharga RM 2,000, namun maklumat yang tersimpan di dalamnya boleh jadi tidak ternilai.

Kita sedia maklum, ancaman terhadap keselamatan boleh datang dalam pelbagai bentuk. Pertama, notebook itu boleh diserang dan dijangkiti virus, cecacing, trojan atau perisian lain yang berniat jahat. Kesannya, data mungkin rosak, hilang, sukar dipulihkan atau mungkin jatuh ke tangan pihak yang tidak bertangguggjawab.

Disebabkan capaian internet semakin penting hari ini, maka risiko notebook anda dijangkiti tetap ada. Jika kurang mampu untuk memiliki antivirus, cukuplah menggunakan mana-mana versi percuma (lihat gambar), yang boleh dimuat turun dari internet. Jika boleh, pilih yang terbaik dan boleh dikemaskini fail definisinya.

Selain menggunakan perisian antivirus, keselamatan notebook itu sendiri lebih penting. Jika ia dicuri sudah tentu segalanya akan hilang – data penting dan notebook tersebut. Sehubungan itu, anda perlu berjaga-jaga seperti menggunakan kabel berkunci atau memasang perisian penggera yang boleh mengejutkan si pencuri.

Selain Majalah PC, anda boleh melanggan pelbagai maklumat tambahan ICT secara PERCUMA di sini..:)

Advertisements
Kategori:majalah pc
  1. Tiada komen.
  1. No trackbacks yet.

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: